Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemeOpcenitoSRETAN VAM BOŽIĆ!

SRETAN VAM BOŽIĆ!

Nakon tragičnog gubitka supruge zbog neizlječive bolesti, francuski filozof Emanuel Mounier zapisao je u jednom svom djelu ovu misao: Voljeti nekoga znači reći mu, ti nikada nećeš umrijeti. Ali tko ima hrabrosti voljeti čovjeka na taj način? Tko je dovoljno hrabar da čovjeku kaže živjet ćeš vječno?

Mi katolici slavimo danas rođenje Kristovo, neponovljivi misterij i tajnu Božjeg Utjelovljenja? Kako drugačije objasniti da Vječni Bog postaje vremenitim čovjekom, da se Vječnost odlučila poniziti i postati prolaznom ako ne misterijem i tajnom? U zapisanoj misli  Emanuel Mounier izrekao je dvije neponovljive stvari koje su se dogodile u ljudskoj povijesti. U onom prvom djelu rečenice Mounier piše voljeti nekoga, znači reći mu….Bog je govorio preko proroka, preko njihovih navještaja svome izabranom narodu Izraelu. To je bila priprema, uvertira u puninu Božjeg govora čovjeku, i Bog je progovorio svojom Božanskom Riječju, Isusom Kristom. U Kristu se zrcali onaj maleni, ali potpuno ispunjeni dio Mounierove rečenice, reći mu…Bog je progovorio jedinim jezikom kojega Bog zna govoriti, jezikom Božanske Ljubavi. U rođenju Kristovu Božanska Ljubav pokazala je svu svoju brigu, ljubav i strast za palog čovjeka i na tu Božansku Ljubav se odnosi prvi i temeljni dio Mounierove rečenice, voljeti nekoga

Razumije li čovjek tu rečenicu koju je Božanska Ljubav izgovorila? Razumije li danas čovjek tu rečenicu, taj misterij i tajnu? Danas kada Božanska Ljubav služi kao jeftina reklama, kada Kristovo rođenje služi kao proizvod kojega se prodaje, proizvodi i kupuje? Danas kada bez imalo ljubavi prema Bogu i čovjeku ali s mahnitom ljubavlju i strašću prema zaradi i ekonomiji čovjek više ne razgovara s Božanskom Ljubavlju i ne razumije više govor Božanske Ljubavi?

Christmas Eve Service Announcement Image 

Izvor (foto): http://christcommunitysf.org

Tek drugi dio misli Emanuela Mouniera daje naslutiti o kakvoj se samo tajni, misteriju ali i Ljubavi tu radi! Kristovo rođenje u sebi i krije i daruje i tajnu i temelj Božanske Ljubavi prema čovjeku. Samo Božanska Ljubav, sam Bog i Njegova Božanska Riječ Isus Krist mogu i imaju hrabrosti izgovoriti onaj drugi dio Mounierove rečenice, ti nikada nećeš umrijeti…Rođenje Božanske Riječi izgovara dugo očekivanu i s čežnjom osluškujuću rečenicu Stvoritelja, rečenicu koja čovjeku obećava i nudi vječnost.

Od stvaranja i pada praroditelja u grijeh i njihovog napuštanja Božanske Ljubavi čekalo se sa zebnjom, tjeskobom, ali i s puno nade i radosnog iščekivanja da konačno Bog kaže čovjeku zarobljenom okovima smrti, ti nikada nećeš umrijeti….Emanuel Mounier zapisao je misao o ljubavi prema čovjeku kao izričaju nade u vječni život nakon smrti i otajstvo i tajna Kristova rođenja progovaraju čovjeku jer voljeti čovjeka znači reći mu ti si stvoren za vječnost i jednog ćeš dana uskrsnuti ili kako je to Mounier, vjernik i katolik zapisao u sjećanju na svoju voljenu i nikad prežaljenu suprugu: voljeti nekoga znači reći mu ti nikada nećeš umrijeti…Na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo!

U Sarajevu, 25.12.2017.

O. J.

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 1403 gostiju i nema članova online

Idi na vrh