Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemeOpcenitoPREDRASUDE

PREDRASUDE

Taktovi odlične pjesme (barem meni odlične, budimo realni) podsjetiše me na jednu „zanimljivu“ (bolje rečeno – lošu) pojavu u ljudskom društvu… Zajednički naziv im je: predrasude, a vrsta i oblika ima ih mnogo. Ovdje ćemo se pozabaviti samo jednom vrstom predrasude. Ali da ipak krenemo od početka…

„Ćaćina je slika“

Koliko puta smo čuli, možda čak i osobno doživjeli, konstataciju „ćaćina/materina je slika, neće 'to' izrast nikad u čovjeka“…? Jesmo li i sami iznosili takve zajedljive „konstatacije“? Jesmo li se kad zapitali koliko to može imati učinka na oblikovanje mlade osobe? Vjerujem da nam ovo posljednje nije ni na kraj pameti bilo. A bitno je. Pače, jako je bitno. Zašto? Idemo malo pogledati s druge strane toga…

Bad boy

Izvor(foto):123rf.com

Korak u tuđim cipelama

OK, upravo smo počeli gledati to sve skupa iz „tuđih cipela“. Dijete ste koje cijeli život odrasta s predrasudama okoline, odbacivanjem. Sama rečenica „ćaćina/materina je slika, ništa od njega/nje“ koja te okružuje gdje god da kreneš i tako godinama – kako bi to sve skupa utjecalo na vas? Obeshrabrilo vas u startu života, stvorilo lošu sliku o samima sebi? Samopouzdanje bi vam bilo na razini zimskih debelih sibirskih minusa? Itd… Plašim se kako je odgovor potvrdan… Jeste li i dalje sigurni u takve izjave? I to nerijetko samo zato jer „eto selo priča, ljudi pričaju“… Doista?

Upravo ste napravili samo korak-dva u tuđim cipelama… Malo ali ipak itekako dovoljno da shvatite problem. Što bi tek bilo da trećinu života ili pak više, a nekad i cijeli život morate koračati u takvim „cipelama“? Ako niste izuzetno mentalno snažni – postali biste ispunjenje tih istih predrasuda… Opasna rečenica je to, pogotovo ukoliko se više puta ponavlja i postaje stav… Opasna po razvoj mlade osobe. Zato sljedeći put jako dobro razmislite prije nego nekoga počnete tako „etiketirati“.

Šutnja nije zlato

Čak i ako nekim čudom ne spadate među one koji vrlo rado izgovaraju takve rečenice, nego jednostavno šutite kako se ne bi zamjerili nikome... Sjetite se one: „Put do pakla popločan je dobrim namjerama“. Tako i u ovakvim slučajevima – šutnja ovdje nikako nije zlato. Šutnjom postajete dio „mase“ koja osuđuje, koja se nerijetko „hrani“ predrasudama. Čak i ako ne mislite tako… Ali, nitko ne zna da se ne slažete s predrasudama ukoliko šutite, zar ne?

Poticajna okolina

Umjesto svega toga negativnoga, postanite oni koji u djetetu i mladoj osobi ne vide nekog njegovog ili njezinog problematičnog pretka ili obitelj. Budite oni koji će sasvim suprotno od „javnog seoskog mnijenja ili malograđanštine“ biti oni koji će pomoći mladima da izgrade pozitivnu sliku o samima sebi. Na taj način možete im pomoći da ne postanu predrasudama oblikovano i samoispunjavajuće proročanstvo…

crucix

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 489 gostiju i nema članova online

Idi na vrh