Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemeOpcenitoMALE POBJEDE KOJE MNOGO ZNAČE

MALE POBJEDE KOJE MNOGO ZNAČE

Koliko puta smo uspjeli napraviti nešto pozitivno, dobro, novo a što se okolini činilo beznačajno? A s druge strane nas je taj isti uspjeh, ma kako bio mali, pogurao za novi korak?

Malim koracima

Vjerujem kako će mnogi od nas, ako se malo „vrate u prošlost“ i razmisle, na gore postavljeno pitanje odgovoriti u množini. E sad naš problem je što takve male pobjede percipiramo kao i naša okolina – većinom kao nešto što nije vrijedno spomena… Ali – uvijek ima onaj veliki „ALI“. Nije li nam svaka takva mala pobjeda dala vjetar u leđa i samopouzdanje i nije li nas svaki taj mali korak vodio ka još jednome? Primjera je mnogo, evo samo neki od njih: onom kojemu su najveći doseg u kuhanju bile skuhane hrenovke, kad se odvaži pokušati napraviti neko konkretno jelo te u tome uspije, ne dobije li samopouzdanje da pokuša ponovno ili čak i nešto složenije? Onome tko se nikad u životu nije bavio trčanjem i zbog sebe ili društva pokuša i uspije – neće li dobiti samopouzdanje da pokuša ponovno isto ili čak i bolje? Ako netko ima strah od visine/vode ili čega li već – neće li ukoliko pokuša i pobijedi barem za tren taj strah – pokušati ponovno? Itd., primjeran je mnogo…

Little step Izvor (Photo): 123rf.com 

Samopouzdanje i sigurnost

Iskreno, i ja sam počela takve male korake tek sad percipirati nakon što sam ozlijedila nogu i završila na štakama… Em ne znam održavati ravnotežu, em ne znam hodati na štakama, em se razbijam i upadam pri svakom pokušaju… E pa nakon dva dana takvih scena po stanu – uspjela sam prijeći sama oko 10 m. Da, u tom trenutku to je bila moja mala ali velika pobjeda… Vidite? Naizgled nešto sasvim beznačajno i nevažno – meni je dalo samopouzdanje da sljedeći put pokušam prijeći još veću razdaljinu bez padanja, gubljenja ravnoteže i bez tuđe pomoći… To me je i navelo na ovaj tekst, sada sam se iskreno po prvi put zamislila o tim malim – velikim pobjedama u različitim etapama i sferama života. I da – broj je popriličan koliko ih je bilo u životu. I nije svaka odmah uslijedila, ali – vrijedilo je truda. I da, svaka mi je dala samopouzdanje i sigurnost. To su ti mali koraci, male pobjede koje nam zapravo mnogo znače jer nas uvijek na neki način „tjeraju“ na više, bolje i na koncu izvlače i najbolje od nas.

Ne odustajati

Kako je netko jednom rekao – uspjeh ne dolazi preko noći. Također je netko pametan rekao/napisao kako svako putovanje započinje prvim korakom… E pa iskreno – bili su u pravu. Taj prvi korak jest najteži, ali i najslađa naša mala – velika prva pobjeda, kako nad samim sobom, tako i nad preprekom. I da – potrebno je dosta puta pasti, ustati se i ponovno krenuti ispočetka; ponovno pokušati. Na kraju se ti pokušaji ipak isplate itekako – dolazimo do tih malih koraka i pobjeda koji su drugima vjerojatno mali i beznačajni, ali nama su itekako veliki. Tjeraju nas na ponovno još više, bolje i time izvlače ono najbolje od nas. Najbitnije u cijeloj priči jest ne odustajati i uvijek iznova i iznova -  pa i nakon svakog „pada“ – ponovno pokušati. Jer… kad – tad ćemo uspjeti pobijediti…

 

25.11.2017.

Crucix

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 738 gostiju i nema članova online

Idi na vrh