Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemePorodica i obiteljOpcenitoLjubav kao...

Ljubav kao...

Jedan kratki ozbiljno-neozbiljni tekst o ljubavi…

Ljubav kao slabost: Slaba ljubav razmišlja u sebi; nema snage ni hrabrosti izreći to na glas: „Padni na koljena i preklinji me, ili ako ti je više svojstveno, vrišti i prijeti… Kako god, tad ću znati što želim znati: da ne možeš bez mene.“

Ljubav kao jakost: Jaka ljubav razmišlja u sebi, ali nije joj problem to ni na glas reći: „Volim te. Želim s tobom dijeliti život, dobro i zlo… premda bi teoretski -ako bi morao- mogao i bez tebe.“

Ljubav kao potpuna posvećenost: „Istinski volimo samo one koje volimo čak i u njihovoj nemoći i bijedi. Čuvati, praštati, tješiti, to je sva umjetnost ljubavi." – Anatole France

Ljubav kao ostavština: "Jedina važna stvar kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom." – Albert Schweitzer

Ljubav kao stabilnost: "Ako imaš ljubavi, ne trebaš ništa više, ako je nemaš, sve drugo što imaš nije bitno." - James M. Barrie

Ljubav kao ludost: „Volim te; ovaj, mrzim te; u stvari, ne znam!“

Ljubav na štriku

Ljubav kao apokalipsa: „Propalo je sve, ostala je samo ljubav…“.

Ljubav kao racionalna odluka: „Toliko puno imam razloga da mrzim, da se to jednostavno više ne isplati. Podvlačim crtu i biram ljubav!“

Ljubav kao radišnost i ljubav prema poslu: Tko stalno smara sve oko sebe sa onim „kad će petak“ ili godišnji odmor – taj svakako ne spada u ovu grupu!

Ljubav kao platonizam iliti platonska ljubav: „Ovaj, hoćemo li prvo čitati ili ćemo pričati?“

Ljubav kao antropologija: "Cvijet treba Sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek." – Phil Bosmans

Ljubav kao teologija: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje, a svoga bližnjega kao samoga sebe“ (Usp. Mk 12,30-31).

U Sarajevu, 21.7.2017.

Mario Bernadić

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 91 gostiju i nema članova online

Idi na vrh