beef2f74a7a5039666593941069905fa 

Internet portal za teme

iz popularne teologije i psihologije

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica

poptheo.ba

Nasilje i jezik

Fenomen nasilja uvijek uključuje i jezik kojim ga se zahvaća, i ovisno o jeziku kojim mu se pristupa nasilje uvijek ostaje na neki način između dvije objašnjavajuće jezične strukture, one koja ga nastoji objektivno zahvatiti, shvatiti i time potpuno objasniti i one koja ga ne zahvaća objektivno, ostavljajući time fenomen nasilja kao nešto misteriozno o čemu se stalno i uvijek treba pitati i promišljati.

Opširnije...

Od neuroteologije do transhumanizma – strah od smrti ili futuristički science fiction?

 

Transhumanizam je međunarodni intelektualni i kulturalni projekt koji podržava uporabu novih znanstvenih disciplina i tehnologija za poboljšanje mentalnih i fizičkih sposobnosti i prirođenih vještina, te poništavanje svega što se smatra nepoželjnim i nepotrebnim aspektima ljudskog stanja, kao što su: glupost, patnja, bolest, starenje i neželjena smrt. Premda navedeni projekt odiše svježinom, kao i mnoštvom novih i originalnih ideja, čovjek se ovdje neminovno susreće s mnoštvom teških znanstvenih, etičkih i religioznih pitanja koja se na koncu sva mogu svesti na ono elementarno humanističko pitanje: Tko je to čovjek, što je njegova zadaća i smisao na ovom svijetu i koji mu je krajnji cilj i sudbina?

Opširnije...

Bačenost i nabačaj – nužni pokušaj obrata prema pozitivnoj strani života!

Što se čovjek više fokusira na traume i općenito loše stvari u svom životu, to će ih više i bolje vidjeti. Na taj način, prije spomenuta bačenost postaje sve dublja i višeslojnija, i pored nje se nešto drugo i neće moći više vidjeti. Međutim, već je rečeno, a u međuvremenu i znanstveno dokazano: ako nešto momentalno ne primjećujem, to ne znači da stvar uopće i ne postoji. Na koncu, poprilično pouzdano možemo reći: optimizam se u životu uči, baš kao i sam pesimizam.

Opširnije...

O ženi ...

Reklamna paradigma ne samo da uklanja ženinu misterioznost i tajanstvenost, ona stvara i utopijsku samoprojekciju kod žene nudeći joj u zamjenu za njezine bogate i duboke slojeve značenja, sliku nedostižnog ideala mladosti, ljepote i izgleda izvlačeći je malo pomalo iz bogatog i ispunjenog svijeta njezine vlastite stvarnosti, odbacujući svu njezinu hermeneutiku i bogatstvo života, nudeći joj nerealni svijet nedostižne utopije jer reklamna paradigma stoji izvan vremena kao čisti i apsolutni ideal, te reklamna paradigma i služi tome ne da se dostigne ono što se nudi, nego da se stvori slika žene izvan vremena, dok svakome od nas pa i ženi stvarno vrijeme polako prolazi i ideal postaje sve dalji i nedostižniji.

Opširnije...

Postoji li Bog? (III. dio) Čovjek kao mjerilo pitanja o Bogu!

„Bog želi uništiti zlo u svijetu, ali to ne može učiniti. Ili to može učiniti, ali neće. Ili neće i ne može. Ili može i hoće. Ako Bog hoće uništiti zlo u svijetu i ne može, onda nije svemoguć. Ako može, a ipak ne želi odstraniti zlo iz našeg života, onda nas ne voli. Ako Bog ne želi niti može uništiti zlo, onda nije ni dobar ni svemoguć. Ako pak može i hoće – a to je jedino što priliči Bogu, prema našem vjerovanju – onda se doista pitamo odakle zlo u svijetu i čovjekovom životu i zašto Bog to zlo ne uništi ili ga ne ukloni“ (Epikur).

Opširnije...

Stranica 1 od 15

Katolički kalendar

pon,

20. ožujka 2017.

SV. JOSIP, zaručnik Bl. Djevice Marije

(prebačeno s 19. ožujka)

Ivan Nepomuk, Pavao, Nicet

ZAŠTITNIK MOSTARSKO - DUVANJSKE BISKUPIJE

uto,

21. ožujka 2017.

Kristijan, Vesna, Vlasta, Serapion Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije,
Svjetski dan zaštite šuma

sri,

22. veljače 2017.

Oktavijan, Lea Rimska, Leonarda

Svjetski dan zaštite voda

čet,

23. ožujka 2017.

Oton, Edmund, Rebeka, Dražen Svjetski dan meteorologije

pet,

24. ožujka 2017.

Latin, Katarina Švedska, Didak Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

sub,

25. ožujka 2017.

NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO – Blagovijest
Kvirin, Lucija
 

ned,

26. ožujka 2017.

8. NEDJELJA KROZ GODINU
Aleksandar, Robert, Viktor, Branimir
 

Misli poznatih

_________________________

Vratio sam se Bogu kao izgubljeni sin.

Zahvaljujem moje rasvjetljenje čitanju jedne jedine stare i jedinstvene knjige,

koja ne razočarava, knjige koja nas gleda s blagoslovom i dobrotom.

Ta knjiga je Biblija.

 

Heinrich Heine

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

Važni datumi

21. ožujka

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije,
Svjetski dan zaštite šuma

 

22. ožujka

Svjetski dan zaštite voda

 

23. ožujka

Svjetski dan meteorologije

 

24. ožujka 

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

 

25. ožujka 

NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO – Blagovijest

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

Poruka iz Biblije

 Hvalit ću te, Gospode, Bože moj,

svim srcem svojim,

slavit ću ime tvoje dovijeka.

Psalam 86:12

Posjete

Imamo 4 gostiju i nema članova online

Idi na vrh