Nalazite se ovdje: NaslovnicaPoptheo.baO psihologiji

O psihologiji

Što je to psihologija i čemu nam služi?

            Svi smo u današnjem svijetu medija izloženi terminu psihologija, međutim koliko nas doista zna što je to psihologija i čemu ona doista služi.

Termin psihologija sastavljen je od grčkih riječi psyche (duh ili duša) i logos (znanost, učenje), pa je psihologija prema tome „znanost o duši“ i ovo je ujedno najstarija definicija psihologije. Bavi se pitanjima psihičkog života, proučava dušu ili duh, te se zaokuplja pitanjima u kakvom su odnosu duša i tijelo. Psihologija ima dugu prošlost, ali kratku povijestdavno je rekao Ebbinghaus. I ova Ebbinghausova izreka doista kratko, ali jezgrovito predstavlja psihologiju. Da, psihologija je upravo ta, koja već stoljećima zaokuplja ljudsko mišljenje, ali se kratko vremena eksperimentalno i znanstveno istražuje, točnije od kraja devetnaestog stoljeća (1879. godine kada je W. Wundt osnovao prvi laboratorij eksperimentalne psihologije).

Psihologija je znanost koja nastoji istražiti zakone ljudskog funkcioniranja i otkriti sve tajne onog nedodirljivog u nama. Otkriti zašto baš na taj način razmišljamo, zašto se baš tako ponašamo, zašto smo baš takvi, a ne drukčiji. I treba biti iskren i priznati da je posao psihologa doista težak i zahtjevan, jer se bavi nečim što ne može dodirnuti, opipati, vidjeti, nego samo indirektno ispitati. Tajno oružje psihologije u izučavanju ljudskih ponašanja su psihološki testovi, za koje su naučnici utvrdili da manje ili više pouzdano i točno mjere ono što nas zanima.

Primarno psihologija se dijeli na bazičnu (teorijsku) i primijenjenu (aplikativnu). Termin psiholog/inja predstavlja osobu koja se bavi psihologijom bilo kao istraživač bilo kao nastavnik, bilo tako da u praksi primjenjuje psihološke principe, znanja i vještine (Petz, 2005).

Budući da je čovjek društveno biće i ima ga u svim sferama života, tako je i psihologija znanost koje ima u svim sferama čovjekova života, tako da ne postoji pravac znanosti u kojem psihologija ne daje svoj doprinos na direktan ili indirektan način. 

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 999 gostiju i nema članova online

Idi na vrh