Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemePorodica i obiteljMILENIJALCI I LJUBAVNO PONAŠANJE

MILENIJALCI I LJUBAVNO PONAŠANJE

U današnjem individualističkom –svako sebi- vremenu, te ujedno virtualnom vremenu gdje je nerijetko vrlo teško odrediti što je stvarnost, a što samo kombinacija slike i teksta na zaslonu Vašeg kompjutera ili pametnog telefona, dolazi i do pojave nekih sasvim novih, atipičnih oblika ljubavnog ponašanja, kao i originalnih naziva koji uz sve to idu.

Pri tome ćemo se uglavnom bazirati na osvrt američke stručnjakinje za veze Lori Bizzoco, kojeg je dala za Fox News nekad početkom tekuće godine, uz pokoju dodatnu upadicu svakako…

Bacanje krušnih mrvica (engl. Breadcrumbing) je oblik ljubavnog ponašanje gdje jedna strana koketira na poprilično rezerviran, tako da kažemo, latentan način, pobuđujući tako ipak interes i nadanja druge strane, ali bez ikakve želje za ozbiljnijom realizacijom i zbližavanjem, uz neizostavno napomenu da sve ovo može potrajati jako dugo. Premda mogu imati različite motive, „bacači mrvica“ sa ovim najčešće rade na stjecanju svojevrsne rezerve. Za njih ste doslovno „emocionalna zimnica“. Najčešće su već zauzeti s nekom drugom osobom ili barem rade da to i budu, ali zbog nepotpunog povjerenja prema toj osobi, kao i zbog vlastitog straha od emocionalnog brodoloma, usput traže sebi neku emocionalnu rezervu, koja će im tek u slučaju naznačene „katastrofe“ poslužiti kao rame za plakanje, a možda i kao cjelovita „zamjena“. Svakako treba napomenuti i to kako „bacači mrvica“ počesto mogu imati i nekoliko ovakvih "meta" istovremeno. U tom slučaju spominje se i onaj drugi pojam cushioning (jastukovanje), što bi značilo otprilike baš kako rekosmo – osiguravanje rezervnog jastuka, tj. preneseno – osiguravanje ljubavničkih prilika za ne daj Bože.

Kao „duhovanje“ ili „duhiranje“  bismo mogli prevesti engleski glagol ghosting. Radi se o obliku ponašanja kad jedna strana nakon kraćeg perioda veze ili barem viđanja odjednom nestane bez traga, i to bez ikakve najave i pojašnjenja. „Duh“ se moguće više nikad neće pojaviti, a možda i hoće – isto tako, jednog dana iznenada, bez prave isprike i pojašnjenja. A ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi periodično, tada se može govoriti i o podmorničarenju (engl. submarining). Dakle, „podmornica“ se stalno periodično pojavljuje i ponovno bez traga nestaje, kako joj se već i kada prohtije. I zato, ne treba valjda posebno naglašavati da „podmornice“ u svom životu treba izbjegavati u širokom luku!

Ljubav je staklo Izvor(foto): 123rf.com

Mikro-varanje (engl. Micro-cheating) ne predstavlja doslovno varanje partnera s drugom osobom, jer u protivnom ne bi više bilo „mikro“. Naprotiv, u ovoj vrsti varanja radi se najčešće o nečemu što ne prelazi prijateljske okvire, ali se svejedno izvodi uz neke elemente klasičnog varanja. Partneru se laže, niječe se bilo kakav kontakt s tom osobom, skrivaju se međusobne poruke itd. „Mikro-varalica“ –dakle- pokušava izbjeći suvišne rasprave i ljubomorne ispade, ali se nehtijući tako nerijetko „zavali“ još i dublje.

Slanje na klupu za rezervne igrače (engl. Benching). Možda bi se moglo uobličiti da se ovdje radi o nešto mekšoj verziji podmorničarenja. Upoznavanje je prošlo kako treba, veza je krenula normalno i onda se počinje događati povremeno udaljavanje jednog od partnera … ovaj put uz kakvo-takvo objašnjenje i kakvu-takvu najavu normaliziranja odnosa. Npr. on ili ona naredni mjesec dana ima puno posla ili ima porodičnih problema i sl, pa se stoga i ne može viđati, pa ni redovito čuti… Možda osoba stvarno ima puno posla, a možda je u pitanju netko drugi. U svakom slučaju, radi se o emocionalno nedozreloj osobi koja ne vidi ni 2cm dalje od svog nosa i svojih prohtjeva i problema…

Sezona vezivanja (engl. Cuffing season). Radi se o zbilja čudnovatom obliku spolnog ponašanja u koji su –ovaj put- uključene obje strane. Sezona vezivanja se najčešće događa u periodu jesen-zima kad ljudi i inače više borave u svojim domovima. Ljubavnici se intenzivno druže, a možda dođe i do kohabitacije (zajedničkog života). Kad opet dođe proljeće, svatko na svoju stranu …

Uhvati i pusti (engl. Catch and release) je pojam koji se veže uz osobe koje bi se slobodno mogle nazvati ovisnicima o udvaranju. Ovo čak i ne mora imati izravne veze s promiskuitetnim ponašanjem. Jednostavno, ovakvim osobama je u stabilnoj vezi dosadno. Ovisni su o udvaranju i uzbuđenju koje donosi početna faza sviđanja i zaljubljivanja. Ne odustaju dok skroz ne osvoje srce osobe koja im se sviđa, a zatim je (na)puštaju i idu dalje.

Lagano izbljeđivanje (engl. The slow fade). Ovdje se radi o nešto uljudnijoj i pristojnijoj verziji „duhovanja“. Netko se strašno brzo „ohladio“, ali ne želi da ispadne kreten, pa postupno smanjuje intenzitet javljanja i viđanja, sve dok i ona druga strana konačno ne shvati da je kraj.

Ljubavno bombardiranje (engl. Love-bombing). Za razliku od svih dosada navedenih, poslovično latentno-distancirajućih ispada milenijalaca, za kraj navodimo i jednu sasvim suprotnu pojavu. „Ljubavni bombarder“ je osoba koja nakon kraćeg upoznavanja i viđanja u potpunosti izgubi kočnice. Stalno zove, teško mu je i upratiti sve bezbrojne poruke, šalje poklone, brzo počinje pričati o zajedničkom životu i djeci. Druga strane će se vjerojatno od svega ovoga naći zatečenom, zbunjenom, progonjenom, uplašenom i što sve ne… U svakom slučaju, ostaje i veliko pitanje o kvaliteti burnih osjećanja „bombardera“. Nerijetko se radi o osobama koje se lako oduševe, ali lako i ohlade. S druge strane, može se raditi i o nekom težem opsesivnom slučaju. U svakom slučaju, oprez!

Nakon svega, za kraj ćemo samo navesti onu staru rusku poslovicu: „Ljubav je staklo koje puca ako ga se drži previše čvrsto ili previše labavo.“ Mudrom će biti dosta…

U Sarajevu, 07.IX.2018.

M. B.

Izvor: http://www.foxnews.com/lifestyle/2018/02/13/breadcrumbing-benching-and-other-millennial-dating-terms-ought-to-know.html (Stanje: 7.9.2018.). 

 

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 794 gostiju i nema članova online

Idi na vrh