Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemePorodica i obiteljOpcenitoNEMA INTERNETA!?

NEMA INTERNETA!?

Jutarnja rutina … lagano dok se maleni nije probudio: kavica, laptop, slušalice na ušima… I odjednom nestaje sve s laptopa?!? I nema i dalje…

Prvotna panika

Šalicu kave ostavljam brzo da ne može brže, panika, provjeravaj ponovno laptop, router, kompjuter, suprugov i moj mobitel, sve konekcije, kablove… Sve ok, ali i dalje – interneta NEMA?!?! Panično tražim broj operatera, po običaju stavljaju na čekanje koje postaje minute i minute (a koje izgledaju kao čitava vječnost), nitko živ se ne javlja… Ok, malac se već probudio ostavim se tehnike i idem malenog presvući i doručak spremiti. Novi problem se javlja… Naime, je li kad netko od vas pokušao dvogodišnjaku objasniti kako ne može pogledati  omiljeni crtani jer nema interneta? Khm – poprilično nemoguća misija… Ajd' uskoro nas pomazi malo sreća pa naletimo na taj isti crtani na nekom dječjem tv programu… Bože – hvala Ti. Kaos donekle prestaje, malac počinje jesti napokon.

Usko-sastavni dio života

Na brzom biranju mi je i dalje operater, i dalje se nitko živ ne javlja, nepodnošljivo lagana postaje činjenica da nema interneta… Nešto što mi je usko-sastavni dio života, uz što (pa makar glazba s You tube-a) radim ali i učim većinu stvari – toga jednostavno još uvijek nema… I dok suprugu očajnički pokušavam objasniti kako je ovo totalna katastrofa, čovjek se drži za stomak od – smijeha!?

This site cant be reached Izvor (foto): productforums.google.com

„A kako si odrasla bez interneta?“

Nedavno je u medijima postavljeno pitanje ljudima da li bi radije 20 minuta dodatno čekali na bus ili 20 minuta bili bez interneta? Ne znam kakvi su bili rezultati te brzinske ankete, ali moj odgovor vrlo vjerojatno možete i sami pretpostaviti koji je bio. Drugo pitanje mi je nedavno postavila jedna draga osoba, starija od mene dva-tri desetljeća, također čudeći se mom razmišljanju kako je električna energija, internet, itd, jednostavno nešto što je pod normalno da nam uvijek imam dostupno. Dio pitanja koji se odnosio na internet je glasio: „a kako si ti odrasla bez interneta?“ Iskreno, odgovor nisam znala, pače sad iz ove perspektive mi je nezamislivo takvo nešto.  Treće pitanje, zapravo - više konstatacija je bila prije par dana. Naime, do sada stari laptop, Windows 7 i ok išlo. Stiže novi laptop, nova tehnologija, Windows 10, nit' se snalazim, nit' išta – bolje rečeno grintam uz laptop jer se ne znam snaći. Frend onako dobronamjerno zaključuje kako sam „fakat dinosaur i kako me pregazilo vrijeme i tehnologija…“ „A što je istina – istina je“, kroz smijeh se složim s tom konstatacijom…

Generacije „uhvaćene“ u raskoraku s vremenom

Postoji par generacija poput moje koji su doslovno „uhvaćene“ u raskoraku s današnjim vremenom i napretkom. Naime, iz dana u dan tehnologija sve više, brže i bolje napreduje na svim poljima. Običnom čovjeku sve više postaje nemoguće upratiti sve to, pogotovo onima koji kao i ja sama nisu od malih nogu odrastali uz to. Stoga se pripadnici tih generacija najčešće baziraju na ona područja svakom od njih osobno važna, te prate njihov razvoj i napredak, ali samo utoliko da bi nesmetano mogli koristiti ih. Uglavnom su to društvene mreže, glazba, kuhanje, raznorazni poslovi itd… Mlađe generacije to mnogo bolje prate, ali postoji opasnost da će, ukoliko se nastavi ovako brz razvoj tehnologije, i one s vremenom biti „uhvaćene“ u raskoraku s vremenom i napretkom tehnologije. Da, zamijenit će ih tada neke nove generacije mladih, ali – dokle tako? Hoćemo li na kraju doći do te razine da zaboravimo svoju ljudsku stranu, a postanemo nešto poput - hajmo za ovu prigodu i ovaj tekst nazvati fenomenom „ljudskih robota“ (drugog i drugačijeg „termina“ za tu „pojavu“ se najiskrenije baš i ne mogu sjetiti niti „definirati“)?

Cum grano salis…

Što nam donose neka nova jutra – a tko to zna? Razvoj tehnologije itekako ima jako dobru stranu, na svim područjima života. Ipak, postoje i opasnosti koje taj razvoj nosi. Neke od njih su pobrojane gore u tekstu, a druge su mogućnost hakiranja, manipulacija, ovisnosti, itd… Hoće li nam daljnji razvoj tehnologije i novih mogućnosti donijeti dobro ili ne – to prvenstveno ovisi o nama samima: kako, za što i koliko upotrebljavamo? I dok živimo u sadašnjosti, a s nadom gledamo u budućnost, trebali bi se sjetiti one stare dobre latinske opomene: „cum grano salis“…

24.10.2012.

Crucix

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 139 gostiju i nema članova online

Idi na vrh