beef2f74a7a5039666593941069905fa 

Internet portal za teme iz popularne teologije, filozofije, psihologije ostala društvena zbivanja i znanosti

 

Nalazite se ovdje: NaslovnicaOpcenito"BOŽIĆ" MOŽE POČETI

poptheo.ba

"BOŽIĆ" MOŽE POČETI

Svi Sveti prošli, stiže Božić. Iako je tek sredina studenog, već odavno stižu prospekti s dječjim igračkama kao prijedlozima za darove, u trgovinama se popunjavaju police božićnih dekoracija i ukrasa, roditelji panično zaključuju kako već odavno kasne s kupnjom odjeće koje će njihovo maleno najdraže nositi za Božić, brže – bolje traže određenu odjevnu kombinaciju s Rudolfom, Djed- Božićnjakom i slično… Da, potrošački suvremeni cirkus uredno može početi…

Panika!

I dok listam prospekte, odjednom stav: panikaaaaa!!! Brže bolje objašnjavam suprugu kako moramo što prije do određene prodavnice jer, naime, maleni nema majicu s Rudolfom?!?! A stiže Božić?!!?! Pa nema šanse da malcu nađem majicu ako se sve rasprodaju??!!

OK, nakon svega izbiflanog pogledam supruga a čovjek s valjda hrpom upitnika iznad glave blijedo me gleda i još mu manje jasno što mi je…

U redu – nakon popijene kave i sama sebi se počnem smijati… A još više činjenici kako je panika bila i za darove - a do Božića još više od mjesec dana, te za ski-odijelo za malca i sanjke, a živim tamo gdje je snijeg – pa jako rijetko viđen… Heh, što ti je moć oglašavanja…

Christmas sale Izvor (photo): 123rf.com

Realnost

Da, obožavam to razdoblje u godini, ali.. Onako, kroz razgovor, dođemo i do realnosti… Ono što mene veže i zbog čega je to poseban dio godine, mome srcu vrlo drag jest – sjećanje. Naime, sjećanje na rodni kraj, škripa snijega pod nogama, zvuk zvona s Crkve u Badnjoj noći, odlasci na mise zornice… Miris maminih kolača… Onaj osjećaj zajedništva… Kad te mlađa sestra čeka do zadnjega da stigneš s drugog kraja države sa fakulteta kako bi kao i svake godine zajedno okitili bor… Svi oni bijeli Božići ispunjeni smijehom i srećom… Sjećanje koje je negdje duboko i snažno poput pečata utisnuto u mene prije nego sam otišla daleko i koje uvijek nosim sa sobom – pače, koje je dio mene…

Sad imam zadatak taj isti pečat utisnuti u svoju obitelj, posebno naučiti malenoga… Težak zadatak jer nije lako to prenijeti. Ali… svi mi kad- tad moramo krenuti ispočetka i na mlade prenositi ono što su naši stari utisnuli u nas… Tako i ja.

Izbor

U ovom predbožićnom razdoblju imati ćete više izbora i mogućnosti, ali u biti se svode na dva: odoljeti potrošačkoj maniji i ludilu ili se u siječnju sljedeće godine hvatati za glavu i pitati se gdje su vam otišli novci koji su ionako uvijek nekako knap… Onako, samo imajte na umu – od oglašavanja drugi zarađuju novce, a vi ih trošite… Pa ako ih već trošite, potrošite ih pametno. I još nešto za kraj: ako možete i ako želite – odite sa svojom obitelji k svojim starima… U Božićnoj noći nitko ne bi trebao biti sam. A obitelj bi trebala biti na okupu, pa ako nikako drugačije ne može – onda preko interneta. Sjetite se svih svojih veselih i bijelih Božića i ako možete – pođite sa svojom obitelji tamo gdje su u vas utisnuta ta sjećanja, ljudima koje volite i koji su ta sjećanja u vas utisnuli. A shoppinge i najnovije kolekcije nakita za bor – ove godine preskočite. I ne, neće uslijediti smak svijeta ukoliko tako napravite… Može uslijediti samo zahvalnost i sreća vaših starih što ih niste ostavili same, a i vama će srce biti puno… Baš onako kako bi i trebalo pa barem za Božić. I sretan put onima koji će putovati k svojima i da sretno stignu na odredišta.

Crucix

18.11.2017.

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 40 gostiju i nema članova online

Idi na vrh